Astfel putem deosebi niște orteze
Multe persoane încearcă să caute sau să formuleze definiția ortezei, însă cel mai eficient mod pentru a găsi definiția corectă a ortezei este acela de a căuta în DEX. Dicționarul explicativ al limbii române definește astfel ortezele: „Aparat ortopedic care are scopul de a susține o funcție locomotoare deficientă, fixându-se pe latura afectată a corpului”. Scopul ortezelor este de a menține/îmbunătăți funcția unei regiuni a corpului la o patologie acută sau cronică.
Aceste patologii pot include traumatisme ale țesutului moale, a sistemului osteo-articular sau schimbări apărute în urma unor patologii neurologice. Ortezele pot fi și ca o completare a terapiei ocupaționale, a kinetoterapiei în ceea ce privește creșterea mobilității, a forței musculare.”
International classification system, prescurtat ICS. categorizează pe patru grupe aceste orteze pe baza zonei corpului pe care sunt utilizate. ICS-ul în prima categorie înșiră ortezele folosite pentru membrele inferioare ale corpului. În a doua categorie de orteze pe baza acestei categorizări se găsesc ortezele aplicate pe membrele superioare ale corpului. Ortezele pentru coloana vertebrală constituie a treia categorie de orteze, conform acestei clasificări. Ultima grupă de orteze potrivit ICS-ului sunt ortezele confecționate pentru cap.
Terminologia internațională standard clasifică ortezele pe baza articulațiilor pe care le îmbunătățesc aceste orteze prin utilizarea lor. Datorită acestui tip de caracterizări, KAFO are orteze de genunchi-gleznă-picior. Iar ortezele TLSO sunt specializate pe orteze toraco-lombo-sacrale.
Pe baza procesului de fabricare orteze pot fi deosebite două categorii. Prima categorie de orteze sunt cele standardizate, altfel spus orteze prefabricate. A doua categorie de orteze sunt cele personalizate, altfel spus create după un mulaj prealabil, pe baza patologiei pacientului.
Ortezele pot fi separate în funcție de rolul lor, deoarece unele orteze au rolul de a fixa, pe când celelalte orteze au rolul de a oferi stabilitate.
În România putem deosebi ortezele și pe baza decontării acestora, deoarece CNAS-ul decontează doar anumite orteze, astfel rămâne o gamă a ortezelor care nu este decontată de Casa Națională de Asigurări.
The post is well-organized. We found it easy to follow. Thank you for posting.